Apple Music vs Spotify?

Vid senaste WWDC den 8 juni presenterade Apples Tim Cook en mängd nyheter samt ”one more thing” som visade sig vara Apple Music. Även om Daniel Ek knappast togs på sängen så tror åtminstone jag att detta kommer att skaka grundfundamenten för Spotify. Liksom Apple praktiskt taget dödat Blackberry, vilket Jim Balsillie, medgrundare och CEO öppet erkände i ett av sina första framträdanden sen 2012 och kommenterade Blackberry´s svårigheter de fem senate åren. ”It all started with iPhone”.

 

Daniel Ek går nu ut och visar lugn men säger redan att ”man måste inte vara nummer ett”. Man förstår hur han tänker, han vet att Spotify inte vinner detta. Spotify har idag 75 miljoner lyssnare, men bara 20 miljoner prenumeranter. Apple har en installerad bas iOS användare på över en miljard, till vilka man kan distribuera sin Apple Music app helt automatiskt med ett enda tangenttryck….och vips har alla Apple Music. Kommer antalet användare snabbt att överstiga 75 miljoner? Jag skulle tro att 100-tals miljoner kommer snabbt att börja använda Apple Music.

 

Jag tror att vi kan känna lite olika känslor och ha lite olika spekulationer beroende på var i världen vi bor eftersom Apples Roll-Out prioriterar releaser mycket på grund av språk. I USA har man Apple WatchApple Pay och snart Apple Music. Medan vi får nöja oss med att läsa om Apples framgångar och hur användarna upplever de nya feature som görs tillgängliga. Hur många svenskar använder Siri?  Snart kommer Apple Watch som har fått både lovord och kritik. Som alla smartwatch på marknaden så är funktionen begränsad men Apple har ändå kommit längst.

 

Läste någonstans att det är svårt att ignorera en elefant. Apple säljer 60 miljoner iPhones varje kvartal, man är världens högst värderade företag. Hade Spotify varit konkurrenskraftigt hade Apple köpt företaget, nu gjorde man inte det. Liksom man inte köpte Pebble. Man ansåg troligen att lösningarna inte höll måttet, att man gör det bättre själva. Som sagt…det är svårt att ignorera en elefant!